
Adesea este dificil pentru un pacient, care are o leziune, sa decida daca sa foloseasca gheata sau compresii calde. Folosirea compresiilor calde ofera adesea confort imediat si ameliorarea durerii, insa acestea pot provoca mai mult rau decat bine. De asemena si folosirea incorecta a ghetii poate incetinii vindecarea unei leziuni. Daca sunt utilizate in mod corect, tratamentul cu gheata si compresii calde, pot ajuta la reducerea sangerarilor, inflamatiilor, umflaturilor, spasmelor murculare si ameliorarea durerii. De asemenea ele pot accelera vindecarea si recuperarea.
Cum este benefic tratamentul cu gheata?
Compresiile cu gheata reduc fluxul de sange in zonele afectate (primele 72 ore dupa accidentare, sau agravarea leziunilor) deoarece ajuta la reducerea inflamatiilor si umflaturilor care pot aparea in regiunea vatamata.
Daca, dupa aplicarea compresiei cu gheata apare senzatia de intepaturi ca de ace, amorteala sau orice alta schimbare a culorii in zona piciorului(de exemplu), bandajul este prea strans si opreste circulatia sangelui, prin urmare trebuie desfacut sau scos complet.
Cum folosim gheata?
Zona cu leziune trebuie racita pentru 20 de minute la fiecare 2 ore. Acest lucru se poate realiza prin folosirea de gheata zdrobita, sau un pachet de gheata, infasurat intr-un prosop.
Cum este benefic tratamentul cu caldura?
Tratamentul termic creste fluxul de sange in regiunea afectata. Acesta este benefic dupa faza inflamatorie a leziunii, deoarece marirea fluxului de sange creste cantitatea de oxigen si nutrienti in zona afectata, accelerand vindecarea. Compresiile calde ,de asemenea, ajuta la reducerea durerii, spasmelor musculare, precum si detensionarea musculara.
Daca este folosit in faza inflamatorie (primele trei zile), tratamentul termic poate duce la agravarea inflamatiei, marirea umflaturilor si chiar ingreuneaza vindecarea
Cum sa folosim tratamentul termic?
Aplicarea unei compresii calde, intre 10 si 30 minute, la o temperature confortabila, pe zona afectata. Este recomadat sa repetam procesul de 2-5 ori pe zi, sau daca se cere, si ar fi ideal sa se foloseasca inainte de efectuarea exercitiilor.
Compresia calda, trebuie sa aiba o temperatura suportabila, asigurati-va ca nu este prea fierbinte, pentru a nu provoca o arsura. Infasurarea compresiilor calde intr-un prosop contribuie la reducerea temperaturii.
Sursa:e-healtharticles.com