De-a lungul timpului despre proteine s-au vehiculat numeroase povesti mai mult sau mai putin adevarate.Proteina este un simplu nutrient. Aminoacizii din proteine reprezinta caramizile ce formeaza fundatia pe care corpul o foloseste pentru a crea tesut muscular nou;daca aportul de proteine nu este corespunzator nu va avea loc cresterea. Pare simplu ,nu?
De aceea proteinele au trecut testul timpului printre culturisti. Sunt vitale pentru cresterea musculara, de la Arnold la Ronnie Coleman, ele au devenit piatra de temelia a planurilor de constructie a masei musculare.
Va vom prezenta cateva adevaruri si mituri legate legate de proteine in speranta ca vom face lumina vis a vis de acest subiect.
1. Pudrele proteice sunt mai bune decat mancarea. Pudrele proteice sunt usor de asimilat,iar asimilarea e partea vitala a procesului de constructie a masei musculare. Totusi proteinele din carne, oua,lactate au majoritatea aminoacizilor. Pentru a construi masa musculara in mod optim, aportul de proteine nu trebuie sa vina exclusiv din pudre proteice. Este recomandat sa aveti o alimentatie variata si sa includeti pudrele proteice inainte si dupa antrenament si de regula cand nu aveti posibilitatea de a manca.
2. Toata lumea are nevoie de un gram de proteina pe kilocorp pentru a putea creste in masa. Legat de aceasta afirmatie ,nimic nu e batut in cuie. Pentru cei care pun foarte greu masa musculara ,asa numitii hardgaineri, nu este de ajuns un gram, de cele mai multe ori numarul variaza de la 1.5 la 2 grame. Trebuie avut in vedere faptul ca oricate proteine consumati, daca sariti peste antrenamente sau nu aveti un antrenament corespunzator sansele sa va sporiti masa musculara sunt slabe.
3.Poti digera a catitate anume de proteina la o masa. De o vreme circula un zvon prin cercurile nutritionistilor conform caruia corpul nu poate digera mai mult de 30 de grame de proteina la o singura masa. Asta este o poveste de adormit copii. Credeti ca Arnold a crescut cu 30 de grame de proteina la fiecare 3 ore? Mai ganditi-va. Capacitatea de digerare a proteinei depinde de greutatea corporala si de intensitatea antrenamentului. Cu cat cantaresti mai mult cu atat ai nevoie de mai multa proteina,cu cat antrenamentul e mai intens cu atat ai nevoie de mai multa proteina. Ca rezultat, cu cat ai nevoie de mai multa proteina, cu atat mai mult cresti capacitatea de digerare, absorbtie si asimilare.