Studiile de nutritie bazate pe afectarea dentitiei pot fi extinse la generatiile trecute si chiar uneori la timpurile preistorice , deoarece dintii si maxilarele raman intacte un timp mai indelungat comparativ cu restul organismului si sunt frecvent identificate in exploatarile antropologice.
S-a spus mult timp ca duclciurile produc carierea dintilor sau ca alimentatia saraca determina o dentitie defectuoasa, astfel s-au facut in anii 1931 si 1932 comparatii intre unele regiuni traditionale din Elvetia cu altele mai moderne.Una dinte comunitatile studiate a fost cea din valea Loetshental, unde practicile agricole si stilul de viata erau complet autonome, asa cum existau de secole. Viata de aici era simpla si stabila , iar valorile culturale si spirituale erau foarte appreciate. Valea cuprindea o comunitate formata din 2000 de personae, iar aceste persoane nu aveau nici medic, nici stomatolog , deoarece foarte rar aveau nevoie de ei si de asemenea, nu aveau nici institutii precum politia sau pedeapsa cu inchisoarea.”Oamenii acestor regiuni aveau cel mai frumos corp din intreaga Europa”
Dieta locuitorilor acestor vai consta in paine facuta din secara obtinuta din propiile lor culture, consumata cu lapte proaspat de vaca sau de capra, ori cu branza preparata din acest lapte. S-au colectat mostre din aceeste alimente timp de un an, folosind tehnologia de laborator de la acel moment si s-a dovedit ca aceste alimente aveau un continut ridicat de vitamine, mult mai mare decat media esatioanelor obtinute din produsele lactatele comercializate in America , Europa si in zonele cu altitudine mai joasa din Elvetia. Tot in urma acestor analiza s-a constat ca fanul cu care erau hranite vacile in timpul iernii facea ca productia de lapte sa fie crescuta si bogata. S-a mai concluzionat ca topirea zapezilor glaciare joaca un rol important in mentinrea solului bogat in minerale, facandu-l fertil sa produca nutret , fan si secara de buna calitate pentru paine. Hrana care da viata provine dintr-un sol sanatos si fertil.
Din evaluarea dentitiei locuitorilor acestor vai a relevant faptul ca printre copii cu varste intre 7 si 16 ani, numarul cariilor dentare era de 0,3 la persoana. Doi copii din trei aveau dintii absolut perfecti. Absenta oricarei carii sau plombe este foarte rar intalnita in Europa si America in ziua de azi, insa, intr-o vale invecinata s-a gasit o incidenta extreme de mare a cariilor dentare, frecventa lor era de 20,2 la 100 de dinti, ceea ce inseamna ca , virtual, fiecare copil prezenta carii dentare , cu o medie de aproximativ 6 sau 7 dinti cariati pentru fiecare copil, in ciuda stilului de viata care era similar cu prima vale, in cea de a doua se construise cu cativa ani in urma o autostrada , iar alimentele moderne, cum ar fi faina si zaharul rafinate, devenisera accesbile.
Intr-o regiune intermediara, dintre cele doua vai s-a gasit o incidenta a cariilor de 2,3 la 100 de dinti, mai putin o carie pe persoana. Aceasta incidenta era mai mare decat cea din valea Loetschental, unde dintii erau atat de frecvent perfecti, dar mai mica decat cea din a doua vale.
Rezultate similare s-au obtinut si in alte regiuni ale Elvetiei. Timp de cativa ani s-au efectuat studii simlare la scotienii din arhipeleagul Hebride, eschimosii din Alaska; amerindienii din vestul si nordul Statelor Unite, Florida si centrul Canadei, populatiile din Melanezia si Polinezia, din opt arhipelaguri diferite alea Pacificului de Sud; triburile din estul si centrul Africii ; aborigenii din Australia ; triburile Malaya din insulele din nordul Australiei ; populatia Maori din Nou Zeelanda ; civilizatiile antice si descendentii lor care locuiesc de-a lungul tarmurilor, in munti si in bazinul Amazonului din Peru.Rezultatele au fost invariabil aceleasi: exista o corelatie evidenta si directa intre incidenta cariilor dentare si adoptarea dietei moderne.