Cei care sufera de tulburari de somn, sau apnee de somn obstructiva, ar putea obtine beneficii prin urmarea unei diete a consumului redus de energie, pentru a pierde in greutate, s-a descoperit intr-o cercetare publicata pe site-ul British Merdical Journal.
Apneea din somn este o afectiune comuna cauzata de pauze anormale in respiratie, in timpul somnului. Cei care sufera de asa ceva, rar se simt odihniti dupa o noapte de somn, iar boala poate produce efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi cresterea riscului de accidente, scaderea calitatii vietii si o sansa mai mare la moarte prematura.
Aproximativ 60-70% dintre pacientii cu apnee de somn sunt, fie supraponderali, sau obezi. Studiile anterioare in alte grupuri de pacienti au dus la concluzia ca pierderea in greutate poate imbunatatii starea pacientilor.
Autorii, condusi de catre Kari Johansson, de la Institutul Karolinska, din Stockholm, au investigat daca un regim alimentar redus de energie, urmat de consiliere in mentinerea greutatii sub control, poate fi benefic pacientilor cu apnee in somn.
Studiul, continua un studiu anterior realizat de catre aceiasi autori, publicat in British Merdical Journal in 2009, care a investigat efectele dietei bazata pe consumul redus de energie, timp de noua saptamani. Noul studiu analizeaza efectele pe termen lung ale mentinerii greutatii peste un an.
Studiul a inclus 63 de barbati cu varste intre 30 si 65 de ani, care sufereau de apnee moderata, pana la severa, de somn. Dintre cei 63 de pacienti, 58 au urmat o dieta de consum redus de energie, timp de noua saptamani, urmata apoi de un program de mentinere a greutatii, timp de un an.
Dieta consumului redus de energie, se bazeaza pe planul Cambridge de greutate – acesta consta intr-o gama de diferite produse aromate care inlocuiesc masa ( shake-uri, supe, batoane si terci) care contin vitaminele si mineralele necesare, astfel incat individul sa poata pierde in greutate intr-un mod sanatos.
Rezultatele au aratat ca pacientii care au pierdut in greutate dupa cele noua saptamani in urma dietei consumului redus de energie, si si-au mentinut greutatea timp de un an, a condus la efecte pozitive asupra apneei lor de somn. De exemplu, la un an, 48% dintre pacienti nu mai aveau nevoie de mastile pe care le foloseau in timpul somnului, sa-i ajute sa respire, iar 10% au scapat, de tot, de apnea de somn obstructiva.
Pacienti care aveau forme severe la inceputul studiului, au avut imbunatatiri mai mari, fata de cei cu boala la un nivel moderat, arata studiul. Autorii spun, de asemenea, ca pacientii care au pierdut cel mai mult in greutate, au avut si rezultatele cele mai bune.