„Inteligenta e un lucru periculos.”Aceasta expresie este adevarata cand vine vorba de culturism, fiind mai relevanta ca niciodata.
Este un lucru des intalnit ca nestiutorii sa-si dea cu parerea in ceea ce priveste lumea culturismului. Totul porneste de la un zvon, care incet incet devine o teorie si mai apoi metodologie, un standard de gandire. Punctele de vedere care nu sunt de acord cu respectivele zvonuri, sunt considerate eronate datorita faptului ca intra in contradictie cu ceea ce acum a devenit din zvon, metodologie. Sunteti de acord cu mine pana aici? Mentalitatea e total gresita, iar daca vreti sa va opuneti, n-aveti decat, pentru ca oricum e considerat mult mai usor sa urmezi un idee ce a fost repetata de o mie de ori, decat sa faci ceva ce ti se potriveste cu adevarat tie ca om.
In cazul culturismului, exista o gramada de zvonuri ce afecteaza negativ de cele mai multe ori categoria incepatorilor. Executarea gresita a unui exercitiu, dietele duse la extrem, abuzul de medicamente, toate acestea doar va impiedica sa va impliniti visul de a avea masa musculara dorita si forta optima. Mai rau este faptul ca ele pot sa va distruga corpul, pe care voi incercati cu greu sa-l dezvoltati.
Totusi, daca lucrati ca la carte si nu sunteti multumit de rezultat, poate ca e timpul sa va reevaluati tacticile legate de antrenament.
1. Cand incercati sa slabiti, e mai bine sa aveti mai multe mese dese si slab cantitative, decat mesele grele si putine la numar.
Nu e neaparat asa. Chiar daca mesele mai slabe va vor furniza un nivel al glicemiei si al distributiei nutrientilor mai uniform, cel mai important e numarul de calorii ingerate in respectiva perioada de timp. Exista si situatia ca servind mai multe mese slabe sa nu va saturati dupa o astfel de masa, simtind nevoia de inca o gustare. Mai exista si situatia ca dupa o zi de mese slabe, sa clacati si sa dati iama in frigider fara sa va mai pese de urmari. Pentru unii oameni, mesele cantitative servite de 3 ori pe zi dau o satisfactie ce poate dura ore in sir, rezultand in lipsa poftei de mancare si deci un consum caloric mai slab.
2. Pentru a evita o posibila accidentare, trebuie sa purtati o centura pe tot parcursul antrenamentului.
Nu exista absolut nici o dovada stiintifica pentru sustinerea acestei idei. Centura provoaca o falsa senzatie de siguranta, senzatie impusa in urma apropierii dintre centura si corp. In nici un caz aceasta nu protejeaza muschiul lombar. Stapaniti o tehnica de executie corespunzatoare si va va fi aproape imposibil sa va accidentati. Nu depindeti doar de centura sa va fereasca de accidentari, pentru ca asta va fi un lucru inevitabil, daca nu utilizati tehnica corecta.
3. Odihna este la fel de buna ca si somnul.
Gresit! Corpul se recupereaza mult mai complet in timpul unui somn adanc. Asta nu functioneaza doar odihnindu-va. Nimic nu va va face sa va simtiti mai slabit decat starea provocata de privarea somnului. De asemenea multe probleme de sanatate pot fi tratate cu o noapte de somn. Daca va doriti o dezvoltare musculara cat mai completa recomandarea mea este sa dormiti un minim de 8 ore pe noapte, chiar 9.
4. N-aveti nevoie de suplimente nutritive, doar de mancare.
Adevarat, dar suplimentele reprezinta doar un avantaj in acumularea de masa musculare. Desigur unele suplimente sunt prea scumpe,pretul nereflectand si calitatea, unele fara a avea absolut nici un efect asupra corpului. Suplimentele precum vitaminele sau antioxidantii aduc corpul intr-o stare anabolica rezultand astfel crestere musculara. Unele au proprietati ce protejeaza sportivul de supraantrenament si alte boli, prin saturarea organismului cu nutrientii necesari functionarii si recuperarii.
- Pentru masa musculara din plin trebuie sa folositi greutati cat mai mari.
Cel mai important factor in cresterea musculara il reprezinta tipul somatic. De exemplu, cei care fac powerlifting nu sunt mari pentru ca folosesc greutati mari. Ei folosesc greutati mari pentru ca sunt mari. Unii oameni se nasc cu mai multe fibre musculare decat altii, astfel incat corpul lor va raspunde cel mai bine antrenamentului cu greutati mari(4-8 repetari per serie). Antrenamentul cu greutati mari este insa recomandat executat la o anumita perioada de timp pentru cresteri cat de mici, insa daca sunteti tipul somatic cu mai multe fibre musculare subtiri rosii, puteti creste in masa si executand undeva in jurul a 10-15 repetari per serie.