Organismul preia energia din alimente prin intermediul metabolismului. Procesul ce caracterizeaza metabolismul implica un lant de reactii chimice, care sunt prezente in toate organele si celulele. Aceste reactii convertesc nutrientii din alimente in energia necesara mentinerii vietii.
Cum functioneaza?
Metabolismul apare la toate nivelele, incepand cu celulele si tesuturile si terminand cu organele. Metabolismul ajuta corpul sa obtina energie din alimente si sa stocheze o parte din ea pentru mai tarziu. Principalele organe ce regleaza metabolismul sunt cele care constituie sistemul digestiv: ficatul, pancreasul, sistemul circulator si rinichii. Rolul lor in metabolism va fi descris in randurile urmatoare.
Mancarea patrunde in prima faza in sistemul digestiv, care proceseaza si absoarbe nutrientii. Organele ce alcatuiesc sistemul digestiv sunt: gura, esofagul, stomacul, intestinul gros si cel subtire, rectul si anusul. Nutrientii absorbiti sunt trimisi catre ficat, care este unul din cele mai active organe din intreg procesul metabolic. Ficatul impacheteaza nutrientii si ii trimite catre celelalte organe. Ficatul stocheaza si vitaminele si mineralele, fiind responsabil si pentru detoxifierea organismului de droguri si alcool. Pancreasul produce insulina si alti hormoni responsabili de reglarea organismului in ceea ce priveste nivelul de glucoza folosit. Inima si vasele de sange transporta sange, oxigen si nutrienti catre toate celulele, eliminand totodata reziduurile si dioxidul de carbon din ele. Rinichii mentin echilibrul sanguin delicat, procesand reziduurile din sange si reabsorbind nutrientii.
Tipuri de metabolism.
Metabolismul este adesea impartit in anabolism si catabolism. Anabolismul este reprezentat de reactiile in cadrul carora moleculele mici se unesc, alcatuind molecule mari. De exemplu, unitatile de glucoza se unesc pentru a forma lanturi de glicogen, glicerolul si acizii grasi formeaza impreuna trigliceridele, iar aminoacizii se leaga intre ei pentru a forma proteinele. Aceste reactii anabolice consuma energie.
In timp ce anabolismul presupun constructii, catabolismul implica descompuneri. In timpul catabolismului, moleculele mari sunt impartite in unele mai mici. Reactiile catabolice elibereaza energie.
De luat in considerare.
Cererea de energie a unei persoane depinde de metabolismul acesteia, caracterizat de rata metabolica bazala, si de cat de activa este persoana respectiva. Rata metabolica bazala este reprezentata de rata consumului de energie atunci cand organismul se odihneste. Rata metabolica bazala difera de la individ la individ, in functie de constitutie, varsta, sex si structura genetica. Chiar si pentru acelasi individ, rata metabolica tinde sa varieze. De exemplu, metabolismul va deveni mai accelerat in conditii de stres. Rata metabolica bazala creste in cazul persoanelor active, al copiilor si al femeilor gravide. Pe masura ce oamenii imbatranesc, rata metabolica bazala scade.
Importanta. Daca intelegem cum functioneaza metabolismul, putem invata cum sa ne gestionam mai bine energia. Acest lucru include sa ne putem gestiona aportul de energie din alimente si energia cheltuita in timpul efortului fizic. Daca mancam mai mult decat are corpul nevoie, nutrientii aflati in exces sunt stocati in celulele de grasime. Celulele de grasime raman marite, conducand eventual la obezitate – factorul de risc major in bolile cardiovasculare, cancer si diabet.
Sursa: www.ehow.com