Trăim vremuri in care orele nu ne mai ajung. Ne trezim dimieata, savurăm o cească de cafea si ne indreptam spre serviciu in grabă, pe jumatate adormiți. Numai gândul ca ne asteapta un sac de hartii pe birou ne moleseste mai tare. De parcă nu ne-am sculat bine si sărim să amorțim dinou pe scaun, si toate astea de săptămâni, luni sau chiar ani.
Ce am putea schimba în rutina dimineților noastre? Raspunsul poate fi usor intuit, Miscarea. Asiaticii, obijnuiesc sa se trezeasac dimineața, să “salute soarele”,să facă Thai Chi, Kata sau Yoga; americanii obijnuiesc sa iasă la alergat, nordicii lafel. Acesta poate fi unul din secretele pentru care acesti oameni au un randament crescut de a lmunci si o silueta de invidiat.
Stim cu toții că , de cele mai multe ori ni se intamplă ca după o zi de lucru să nu mai fim capabili să ajungem la sală, iar daca o facem, acest lucru ne va dezmortii oasele si muschii dar nu vom da un randament lafel de bun ca in zilele in care suntem odihniti sau in diminețile dinaintea programului de lucru. In plus, seara foarte tarziu, in cele mai multe cazuri, după un antrenament intens, vom avea dificultati in a dormi.
„Deși multe studii privind aceasta problema nu sunt foarte relevante, deoarece se refera la antrenamente practicate cu mai mult de 4 ore inainte de culcare, studii recente americane (SD Youngstedt, DF Kripke) vin să infirme presupunerea că exercitiile practicate seara târziu ar perturba somnul normal. Un studiu efectuat pe un grup alcătuit din subiecti cu o bună conditie fizică (cardio-vasculară) a aratat că nu s-au inregistrat tulburări de somn atât in cazul efectuării unui antrenament de 1 oră ( VO2 max = 60%), cât si în cazul unui antrenament de 3 ore (VO2 max = 70%), ambele terminate cu 30 de minute înainte de ora de culcare. Rezultatele favorabile au fost explicate prin capacitatea fiziologică de refacere post-efort mai rapidă in cazul indivizilor cu o conditie fizică bună.
Legat de această problemă, va atrag atentia asupra unor produse destinate eliminarii depozitelor adipoase, care pot contine substanțe neurostimulatoare (efedrina, cafeina, sau extracte din plante ce conțin alcaloizi cu structuri asemănătoare acestor substanțe) și care pot da tulburări de somn (insomnie, somn agitat, neodihnitor).”(sursa textului:doctor.info.ro)
Vei arde mai multe grăsimi prin exercițiile de dimineața?
Unele teorii încearcă să demonstreze că un antrenament dimineața, pe stomacul gol va creşte rata metabolismului toată ziua şi unele teorii recomanda a mananca o cantitate mica de carbohidrati inainte de antrenament.
Dupa alte studii, dacă dimineața faci efort de tip aerob, poate fi benefic să se bea o cana de cafea înainte de antrenament. Acest lucru forțează organismul să consume mai multe grăsimi, care sunt stocate în corpul dumneavoastră.
Atunci când antrenamentul este foarte puternic, este recomandat sa mănânci carbohidrați inainte de antrenament. Acest lucru vă oferă mai multă energie şi putere pentru un antrenament mai lung.
Dupa fiecare antrenament se recomandă un mic dejun normal, peste care nu este bine să-l săriti, chiar dacă ati consumat un shaker cu proteine. Obiceiurile alimentare şi programele de antrenament va ajuta la menţinerea metabolismului ridicat pe tot parcursul zilei.
Nu spunem că antrenamentele de dimineata sunt singurele pe care trebuie sa le facem. Cu toţii avem programe diferite şi responsabilităţi care afectează viaţa noastră de zi cu zi. Cel mai important lucru este să vă faceţi timp pentru a avea grijă te corpul si dispozitia dumneavoastra.