In sfărsit, a venit si mult asteptata incălzire, odată cu sarbatorile Pascale si tradiționala zi de 1 Mai. Admosfera sărbătorilor a fost plină de optimism si asta a condus multe persoane in natură pentru a se relaxa sau a umple atmosfera de fumul inecăcios de mici și pastramă, ori amândouă, au fost unii insă care au simțit că este momentul pentru puțină miscare si au jucat fotbal, au alergat in parc, s-au dat pe role sau biciclete. Mă bucură iesirea din amorteală si pesimism, din care, credeam că oamenii nu vor mai iesi. Macar acum, ca a venit caldura, sa profitam de momentele libere pentru sport.
Cum cel mai adesea, parcul este singura solutie a sportului in aer liber, vreau sa fac cateva precizari si sa fac o comparatie intre alergatul in parc si mersul pe role.
Când vine vorba de alergat, deși activitatea este la indemâna tuturor, trebuie să avem in vedere faptul că acest tip de exercițiu fizic trebuie realizat in anumite conditii. In primul rând, avem nevoie de o incălțăminte potrivită: pantofii sport, acestia trebuie să fie pentru alergat.
A doua conditie care trebuie să existe, este o pistă amenanjată cu zgură sau gazon.
Alergatul pe asfalt poate avea efecte devastatoare asupra articulațiilor membrelor posterioare cât și asupra coloanei vertebrale, cu atât mai mult cu cât, majoritatea faceți această activitate dupa o perioadă in care nu ați facut deloc sport, rezistența articulațiilor fiind foarte slabă.
Pentru detalii elaborate privind pantofii sport, puteți citi următorul articol din ediția online: eva.ro
„Pantofii sport pot creste tensiunea de la nivelul articulatiei genunchiului cu pana la 38% fata de cazul in care alergi descult, este concluzia la care a ajuns un studiu efectuat recent.
O posibila cauza este ca pantofii sport moderni au talpa mai inalta la calcai, fapt ce tensioneaza in plus bolta piciorului, scrie publicatia WebMD.
Dr. Casey Kerrigan, autorul studiului, declara ca acest rezultat nu incurajeaza sportivii sa alerge desculti, ci poate reprezenta un motiv in plus pentru schimbarea designului pantofilor sport.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Virginia a urmarit un grup de 68 de adulti cu varste cuprinse intre 31 si 36 de ani, care alergau cel putin 25 km pe saptamana. Participantii la studiu au alergat pe banda atat desculti cat si incaltati cu pantofi sport.
Testele efectuate asupra gleznei, genunchiului si soldului au aratat ca, in cazul utilizarii pantofilor sport, stresul de la nivelul articulatiilor este mai mare cu 54% fata de cazul in care participantii la studiu erau desculti.
Cauza probabila o reprezinta designul acestui tip de incaltaminte, multe modele avand talpa mai groasa spre calcai, fapt ce tensioneaza suplimentar bolta piciorului. Potrivit dr. Kerrigan, efectul produs de pantofii sport este asemanator cu cel in cazul mersului pe tocuri. Specialistii sunt ingrijorati ca un nivel crescut de tensiune poate provoca osteoartrita la genunchi, desi studiul nu a indicat o legatura intre pantofii sport si dezvoltarea artritei.
Exista si studii care arata ca alergatorii nu prezinta un risc crescut de a suferi de osteoartrita. Unul dintre acestea, efectuat de cercetatorii germani, a analizat starea de sanatate a 20 fosti maratonisti profesionisti. Cercetatorii au descoperit ca numarul cazurilor de artrita in randul sportivilor este foarte mic. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul „Orthopade”.
Ce trebuie sa iei in considerare cand cumperi pantofi sport?
Cercetatorii nu recomanda persoanelor care alearga in mod regulat sa faca acest sport fara pantofi sau sa renunte la alergat.
In cazul in care pantofii sport pe care ii folosesti nu sunt suficient de comozi sau iti provoaca rani, trebuie schimbati. Daca alergi in mod regulat, este recomandat sa incerci mai multe tipuri de pantofi sport pana ii gasesti pe cei potriviti. De asemenea, este indicat sa acizitionezi 2-3 perechi de pantofi, pentru a-i schimba mai des.
Este important sa iti alegi incaltamintea pentru alergare in functie de pronatia labei piciorului (pozitia standard a ansamblului tibia-peroneu). Daca ai scobitura normala a labei picorului, orice tip de incaltaminte sport ti se va potrivi. Sportivii cu o supra-pronatie este indicat sa foloseasca incaltaminte care controleaza pronatia, in timp ce alergatorilor cu o sub- pronatie li se va potrivi incaltamintea fara pernita, care asigura o miscare a piciorului naturala.
Iata cateva sugestii oferite de Asociatia Americana de Chirurgie Ortopedica:
Probeaza pantofii cu acelasi tip de sosete pe care obisnuiesti sa le folosesti;
Asigura-te ca iti poti misca lejer degetele dupa ce ti-ai legat sireturile la pantofi, iar calcaiul nu aluneca cand pasesti;
Incearca sa faci cativa pasi sau plimba-te putin prin magazin pentru a te asigura ca pantofii sunt confortabili;
Intotdeauna, leaga-ti bine sireturile cand probezi pantofii, tocmai pentru a vedea daca stau ficsi;
Daca serviciul tau presupune munca de teren, cumpara pantofi usori si comozi.”
Un articol interesant despre avantajele mersului pe role, mai ales ca vormim despre miscarea in aer liber având ca spatiu de desfasurare parcul il puteti citi in cele ce urmeaza:
„Pe langa faptul ca este distractiv, mersul pe role are si numeroase beneficii asupra organismului. Si pentru ca vremea te imbie saiesila plimbare, ai un motiv in plus pentru a-ti lua si rolele ca sa faci putina miscare. Chiar daca nu iti place sportul, vei vedea ca mersul pe role este chiar placut si daca mai convingi si 2-3 prieteni sa te insoteasca, timpul va zbura atat de repede incat nici nu iti vei da seama. Asadar, daca te pasioneaza catusi de putin sau suna tentant, in cele ce urmeaza vei afla care sunt beneficiile acestui sport.
De ce sa alegi ca sport, mersul pe role?
Este un sport relaxant si placut
Pentru ca este o activitate relaxanta, potrivita pentru orice persoana, indiferent de varsta. In cazul in care nu stii sa mergi pe role tin sa iti spun ca se invata destul de repede. Si o data ce ai invatat sa mergi pe role e pentru toata viata, ca si mersul pe bicicleta care nu se uita niciodata.
Te poti plimba oriunde
Cu rolele te poti plimba oriunde: prin cartier, in parc, pe drum, important este ca zona pe care o parcurgi sa nu aiba denivelari pentru a nu-ti ingreuna mersul. Indiferent de locul pe care il alegi, beneficiile mersului pe role se vor vedea cu siguranta.
Citeste tot articolul pe: holistichealth.ro